Kedd, 2019-10-15, 18:48:42
Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Az én világom

Honlap-menü
Belépés
Keresés
Barátaink:
 • Magyarország dióhéjban
 • Unicita kedvencei
 • Gasztrokalóz
 • Csevegő.net
 • Csevegő.net fórum
 • A Süticsapat weboldala
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Mindenféle

  Történelmi filmek?  Hollywood a filmesek mekkája. Egyben a hülyéké is. Sok filmes korifeus, főleg a sokadik vonalbeliek, úgy gondolják, hogy le van tojva a történelem, majd ők csinálnak másikat. Elővesznek egy ismerősen csengő nevet és eszkábálnak hozzá egy bugyuta, sok esetben inkább nevetséges történetet. Leöntik némi csihi-puhival - mert ezt zabálja a közönség - és mehet is a mozikba. Így lesz Akhilesből - aki a filmben karatéjozik is - a trójai leány megmentője, Merlinből Artúr szolgája, Xerxesből néger punk óriás és még sorolhatnám a végtelenségig. Hát igen. Az európai történelem sosem volt az erősségük. Percről percre tudják, hogy mit tett, mondott, evett, vagy ivott Franklin, vagy Washington. Betéve tudják Lincoln összes beszédét, de hogy ki volt Perikles, vagy Hannibal, az már komoly fejtörésbe kerül nekik, ha egyáltalán hallottak róla.
  El tudom képzelni, hogy egy amcsi diák hogyan felel az ókori görög történelemből.
  - A görögök bugyiban és köpenyben harcoltak a perzsa punkok ellen, akiknél ninják is voltak. Meg voltak nekik olyan izéik is amivel meg tudták hogyishíjjákolni a micsodákat. Meg a követeket folyton egy bazi mély kútba rugdosták. És farkasok ellen harcoltak a behavazott hegyekben, meg a jósok csajoztak. Na meg sosem vittek kaját magukkal.
  Néha kedvem lenne sírva fakadni, amikor egy ilyen filmet látok.
  A 300 éves történelem nem valami hosszú ugyebár. Ezért aztán ki kell találni egy olyan történelmet, ami kb fedezi egy ország szükségleteit. Csináljunk hát hősöket. Bárki megfelel, csak propaganda kérdése. Így lett az öntörvényű, akasztgató és nem utolsó sorban önjelölt biróból nemzeti hős, a bankrablóból feddhetetlen sheriff, a népírtó tisztből nemzeti ikon.
  Ha jól emlékszem, az USA-ban több ember ölnek meg egy nap alatt, mint nálunk tíz év alatt. Ami az érdekes, hogy ennek ellenére ragaszkodnak a fegyverekhez, mint az ovodás a búgócsigához. Canadában több fegyver jut egy főre, mint náluk, mégsem lövöldözik egymást halomra.
  Mégis igaz lenne a mondás, hogy nem a fegyver öl?
  Volt mostanában egy sorozat, amire azt mondom, hogy le a kalappal, ez tényleg ütős. Pacific - a hős alakulat. Na ez nagyon ott van, ahogy mondani szokás mostanság. Nem légből kapott marhaság, hanem igazi veteránok valós emlékei alapján készült.
  Na de a Rambó Jóska és társai ... Elég lett volna anno egy század ilyen katonákból és a vietkong sikítva szalad Moszkváig.
  Nézzük, hogy is készül egy ilyen film. Fogja magát valaki és írat egy forgatókönyvet. Bedumálja másik valakinek, hogy ez marha jó, mert az és kész. Az meg összekapar egy rakás lét, hogy le lehessen forgatni. Közben változtatnak itt ott, hogy ütősebb legyen a sztori. Joe helyett hívják a hőst Herkulesnek, legyen az apja Julius Ceasar, az anyja meg Mária Terézia. Az időpont legyen a kőkorszak és a kommunista hunok ellen harcol. Tegyünk bele egy varázslót is, mert az kajolja a tömeg. Spékeljük meg némi bélkitaposással, meg jó sok málnaszörpöt is locsoljunk szét, mert attól sikítanak a csajok. Jaaa ... és jó sokat robbantunk majd. Mi az, hogy akkor még nem volt robbanószer? Ki nem szarja le!! Van a raktárban egy rakás durrantó cucc és el kell használni, mert lejár a szavatossága. Nekem nem hiányzik egy Köjál vizsgálat. Hogy-hogy a Köjálnak semmi köze hozzá?! Nekem te ne magyarázd meg öcsi, mert én már akkor filmet csináltam, amikor Napóleon még Hannibállal viaskodott!! Mi? Nem akkor élt? Honnan tudod? Ott voltál? Neeem? Akkor kuss és hozz egy kávét!!

  Má megent filmet néztem!  Láttátok ? Nem-e? Hát hol a fenében kujtorogtatok? Jó volt pedig. Mármint a maga nemében. Olyan izé volt, nna, olyan érdekes és érdekfeszítő. Eközben mégis, mintha egy kicsit, de nem nagyon. Aztán meg a a nő benne ... hát az nem semmi volt! Az izgalom meg ráhágott a tetőfokára. Vagy meghágta a tetőfokát? Lényeg az, hogy volt izgulnivaló benne rendesen. ... és amikor a főnök kinézett az ablakon ... na az egy szakasztott egy nézés volt kérem alásan. Oscar díjas nézés. A főhős meg egyenesen. És ezt tudta lovon és trapézon, három napi hidegélelemmel a zsebében. Aztán meg volt neki az a kutyája. Az amelyik ugatás közben is tud harapni. A segítője meg, az a kis mókamuki, aki minden ilyen izében benne van, de csak azért, hogy bonyoluljon a fennforgás.
  Meg volt neki olyan nagy puskája is. Tudod, ami sosem fogy ki. Öcsém (hugom, bátyám, nővérem, amelyik tetszik aláhúzandó), az nem volt semmi pukkantó. Aztán az a főgonosz ... Na az példának okádék, olyan gonosz volt, hogy még a Hitler és a Sztálin bácsik is beszartak volna tőle. A szemöldökét Brezsnyevtől örökölte, az orra, szakasztott Mussolini, a szája az Jokertől származott, a lábait meg egy terhes hintaló formázta még gyerekkorában. Irtotta is a jónépet, géppuskával, bombával, meg brazil szappanoperákkal. Volt neki egy csicskása, aki lekaratéjozott mindenkit, de hiába, mert a főhős úgy hasbakungfuzta, hogy maradandó alakváltozást szenvedett tőle a hercig nyakkendője. Meg aztán ott voltak a szokásos bamba rosszfiúk is. Ezek mind a főgonosznak dolgoztak, minimálbérért. Érdekes volt, hogy a jónépből bárkit eltaláltak a stukkerral 2-300 méterről, csukott szemmel, erős szembeszélben, viszon a főhőst még két méterről sem vették észre. Amikor meg észrevették, akkor bambán várták, amig legyakja őket. Persze nem egyszerre, hanem szépen sorjában. Bizonyára sorszámot húztak, hogy mikor melyiket kell lekungfuznia hősünknek. Azért magamban azon kuncogtam, hogy mi van akkor, ha összekeverik a számokat? Lett volna kavarodás rendesen!
  "Hé haver! Mostan nem te gyüssz, mert mostan engemet fog lerúgni egy lábszagú, pörgős, flikk-flakkos rúgással. Aztán gyűssz te, egy visszafelé durrbele pofonért."
  Höhö!!
  De nem ez volt! Fegyelmezetten kivárta mind a sorát.
  A hős csaja - franc sem tudja már a nevét, mert folyton a melleit bámultam - olyan igazi szőke bombázó volt. Az is kalimpált kézzel lábbal, de csak frenetikus, vinnyogásszerű röhögést tudott belőlem kiváltani. Amikor először feltette a kis kacsóját, miszerint ő most verekedni fog, azt vártam, hogy röhögésbe fullad a forgatás. Nagyjából egy hasmenéstől zaklatott Barbie babára emlékeztetett, aki megpróbálja a végletekig kitekerni a karjait, a lábát meg olyan lehetetlen pózba rántotta, hogy már maga sem hiszi el. Szerintem a főhős - aki tényleg tudott verekedni - többször terült el a röhögéstől zokogva a forgatás során.
  Summa summárum, kicsit beleszédültem a végén és csak azt sajnáltam, hogy a Nagy Végső Mészárlásból kihagyták a rendezőt és a forgatóköny íróját.
  ... és hogy mi volt a kutyával? Megevett 46 kutyakonzervet a forgatás során, 6 szukát kergetett meg, ebből kettőt utól is ért és megharapta a rendezőt. Kétszer is. Neki legalább volt kritikai érzéke.
  Ajánlanék egy újítást. Legyen a mozikban két gomb, egy piros és egy zöld. Ha a zöldet nyomja meg a néző, akkor tetszett a film, ha a pirosat, akkor nem. Eddig világos? Nakéremszépen! Ha több piros jön össze, mint zöld, akkor a film kiagyalói nemes egyszerűséggel felrobbannak. Lenne olyan csillaghullás Hollywoodban, mint augusztusban az égen. A maradék viszont ... Gondolom nem kell ecsetelnem.
  Kár, hogy ezt nem lehet megtenni a tévével. Édes jó istenem! Nem lenne több dél-amerikai szappanopera!!