Péntek, 2024-06-14, 16:41:07
Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Az én világom

Honlap-menü
Belépés
Keresés
Barátaink:
 • Magyarország dióhéjban
 • Unicita kedvencei
 • Gasztrokalóz
 • Csevegő.net
 • Csevegő.net fórum
 • A Süticsapat weboldala
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Kedvenc filmjeim (videó)

   

  Kedvenc filmjeimből kaptok egy kis válogatást. Teljes filmek magyarul.

  Gyalog galopp:

  A film Artúr király és a Kerekasztal lovagjai abszurd kalandjait meséli el, akik Istentől azt a feladatot kapták, hogy keressék meg a Szent Grált. Útjuk során - miközben gyalog lovagolnak, teljesen lótlan lovagok gyanánt - találkoznak a Fekete Lovaggal, aki, miután az összes végtagját levágják, még mindig harcolni akar, de aztán kiegyezik döntetlenben, filozofikus hajlamú paraszttal, nimfomániás szüzekkel, Timmel, a bolond varázslóval, boszorkát fogó parasztokkal és "tudós" urukkal, gúnyolódó franciákkal, lakodalmas gyásznéppel, a lovagokkal, akik azt mondják: „Ni!”, és egy vérszomjas fehér nyúllal. Idétlenségük és határtalan ostobaságuk számtalan kalandba sodorja őket. A Grál keresésével párhuzamosan egy kortárs idősíkon egy öreg történész professzor gyilkosát keresik, akit egy lovag gyilkolt meg. A film végén a két idősík teljesen egymásba gabalyodik és a rohamra induló Artúrékat lekapcsolja a rendőrség.
  A filmet - mivel nem támad senkit és semmit, max az emberi butaságot - soha sehol nem tiltották be. Magyarországon 1977-ben játszották és akkora sikere volt - nálam -, hogy a reggeli első előadásra mentem be egy barátommal és az esti utolsóról, meglehetős hasfájással távoztunk. Ez köszönhető - részben - a mértéktelen kóla és perec fogyasztásnak, de nagyobb mértékben a film teljesen szokatlan és minden idegsejtet kimerítő, idióta poénjainak.

   

   

   

  Brian élete:

  Betlehemben Jézus születésekor egy másik csecsemő is világra jön a jászolhoz közeli tehénistállóban: Brian. Az éppen megérkező Három Királyok először tévedésből az újszülött Briannek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket, továbbviszik az aranyat, tömjént, mirhát, ezenközben alaposan pofán vágva Brian hisztis anyját. Ettől fogva Brian élete egyetlen hatalmas tévedés. Jézus és Brian élete a film fő cselekményének idején ismét keresztezi egymást. Brian, aki kétes foglalkozású anyjával él, gyűlöli a megszálló rómaiakat, nem is sejtve, hogy az ő apja is egy Jeruzsálemben állomásozó római százados volt. Rómaellenes érzelmei a Júdea Népe Front nevű felszabadító szervezethez sodorják, ahol megkapja illegalitásbeli nevét, ami úgy hangzik, Brian és azt jelenti, hogy Brian. A maroknyi csoport Róma ellenes terrorista cselszövései rendre félresikerülnek részben mert tanácskozáson kívül mást nem nagyon csinálnak, részben a konkurens szervezetek (mint pl. az 1 tagot számláló Júdeai Népfront) iránti gyűlölködésük miatt. A szervezetben ismerkedik meg Judittal. Megkapja első feladatát. Fel kell pingálnia a palota falára, hogy "Rómaiak menjetek haza!". Gyatra latinsága okán nyelvleckét kap egy meglehetősen agresszív római tiszttől, aki büntetésből százszor íratja le vele az ominózus mondatot, immár helyesen és persze a palota falára. A felirat láttán a reggeli őrjárat szorgalmasan megkergeti.
  Ezután Pilátus feleségének elrablását tervezik, ám véletlenül egyszerre érnek oda egy szintén ezt tervező másik mozgalom tagjaival. A két szervezet tagjai, a palota pincéjében, akkurátusan legyilkolják egymást. Egyedül Brian éli túl az akciót, de elfogják. Pilátus elé viszik, ám a katonák Pilátus beszédhibája és barátjának, Fikusz Kukisznak és feleségének, Fortissima Fingusnak neve hallatán röhögőgörcsöt kapnak, ezalatt Brian megszökik. A J.N.F. titkos központjába menekül, ám a rómaiak ott keresik először. A szervezet tagja persze azonnal és szemmel jól láthatóan elbújnak és a rómaiak  a játékszabályok szerint nem is veszik őket észre. Brian a roskatag erkélyen próbál elbújni előlük, ami nem bírván el a súlyát, leszakad.
  Jeruzsálem népe ezekben az időkben már csak a Megváltó elérkezésében reménykedik, az utcán ötméterenként szónokolnak a próféták, önjelölt megváltók. Brian egyszerre csak a többi próféta mellett találja magát. Mivel a katonák az utcán is őt keresik, egy rögtönzött és értelmetlen szónoklatba kezd, amit a katonák távozása után azonnal félbehagy. Az addig csak néhány fős és érdektelen hallgatóság egy pillanat alatt felfigyel a félbehagyott, értelmetlen, valamilyen jutalmat említő mondatra, követelni kezdik a befejezését és a jutalom elmondását. A csak menekülni kívánó Brian ettől fogva nem tud szabadulni az egyre növekvő tömegtől. Menekülés közben elhagyja az egyik saruját és a magával hurcolt tököt, ami rögtön okot szolgáltat a tömegnek arra, hogy három szektára szakadjon. Bármit tesz vagy mond, hiába tiltakozik vagy menekül, csak azt bizonyítja a tömeg szemében, hogy ő a megváltó. Brian akarata ellenére a tömeghisztéria miatt rövid időre alatt szupersztárrá válik, ami neki kevésbé, de a J.N.F. tagjainak nagyon is tetszik. Ám Briant ismét letartóztatják - "Brian, iszonyúan le vagy tartóztatva!" -  és az aznapra esedékes 139 keresztrefeszítés mellé száznegyvenediknek – csak hogy a létszám szép kerek legyen – azonnali kereszthalálra ítélik. Fel is feszítik, de keresztszomszédja viccelődve említi, semmi gond, még rengeteg az idő, őt is már sokszor mentették meg felfeszítés után.
  Briannak több látogatója is akad, mindegyiküknek volna módja Briant megmenteni, de valahogy nem kerül rá sor. A J.N.F. tagjai, bár leakaszthatnák, inkább forradalmi beszédet tartanak a keresztnél. Húsvét tiszteletére Pilátus megkegyelmez Briannak, ám amikor a rómaiak keresik, Brian éppen nem figyel rájuk, távozó mozgalmár társait átkozza, így helyette az előbb említett vicces szomszédját veszik le a keresztről. Megérkezik a Júdeai Nemzeti Front öngyilkos kommandója is, akik bár szintén megmenthetnék, inkább nevükhöz híven – most megmutattuk nekik – felkiáltással kollektív öngyilkosságot hajtanak végre. Barátnője, a forradalmár Judit hősként tekint a kereszten lógó Brianra, édesanyja csak Brian hálátlanságát és a fiatalok züllöttségét hangoztatja, majd átkozódva elmegy. Briannak öt lehetősége is lett volna a megmenekülésre, de a kereszten marad. Az egyetlen vigasz az egyik kereszttársuk jókedvű dala, „a semmiből jössz, a semmibe mész, tehát mit veszíthetsz: semmit!”
  A filmet több országban, illetve városban is betiltották, állítólagos vallásellenessége miatt. A filmet Svédországban úgy hirdették, hogy "olyan vicces film, hogy Norvégiában be is tiltották!”.

  A film záródala, az"Always Look on the Bright Side of Life" (Mindig nézd az élet napos oldalát), nagy siker lett világszerte.

   

   

   

   


  Pofa be!

  Miután Ruby (Jean Reno), a filozófikus lelkületű gengszter sikerrel elrejtette hatalmas zsákmányát, rács mögé kerül. A börtönben csak egyetlen dolog jár a fejében, hogy bosszút álljon a férfin, aki megölte a nőt, akit szeretett. Quentinnak (Gérard Depardieu) nagyon kevés dolog jár a fejében, de azért ahhoz elég, hogy nagyon kedves legyen és roppant bőbeszédű. Egyik cellából a másikba vándorol, mivel fogolytársai nem tudják elviselni a szószátyár óriás szakadatlan szövegelését. Végül Ruby mellé teszik, a mellé a gengszter mellé, aki némasági fogadalmat tett. Quentin úgy véli, végre érdeklődő hallgatóságra talált, így megállás nélkül beszél szótlan cellatársához, és azt is eldönti, hogy Ruby a legjobb barátja, és mindig, mindenben vele marad. 

  Fogd a pénzt és fuss!

  A háromszoros Oscar-díjas filmíró-rendező (további tizenhét Oscar-jelölését csak futólag említve), Woody Allen legendásan kacagtató első filmje hosszú idő után újra látható! "Csak semmi cicó, nálam van a stukker!" - teszi le névjegyét elfuserált bankrablása nyitányaként a törékeny, félszeg baltimore-i srác, Virgil Starkwell, aki 25 éves korára azzal teszi magát hírhedtté, hogy öt álnév alatt tartja nyilván a rendőrség. Tanulmányai helyett kényszerűségből adta bűnözésre a fejét, hogy magát és kis családját is eltarthassa, hamar bebizonyosodik azonban a bűnelkövetésre való tökéletes alkalmatlansága, így a kétbalkezes bankrabló gyakorta börtönbe, s még gyakrabban - főleg a nézők számára! - humoros helyzetekbe kerül...

   

   


  Puha ágyak, kemény csaták

  A II. világháború idején játszódó film, egy párizsi bordélyház viszontagságait meséli el. A véletlen úgy hozza, hogy egy angol ügynök megöl egy német tisztet. Innentől a madam és a lányok, akaratlanul, de belebonyolódnak a háborúba. A Gestapo helyi főnöke minden áron keresztbe akar tenni a lányoknak, ők viszont összefognak az angol ügynökkel. A film komolyságából sokat levon az, hogy Peter Sellers játszik több szerepet is benne. Ergo, egy végtelenül komolytalan, ámde kiváló film. A végkifejlet nem lehet kétséges. Gyomorgörcs a röhögéstől.  Ne hagyd magad Pitkin!

  A kétbalkezes Norman Pitkin, Mr. Grimsdale, a régi vágású hentes segédjeként dolgozik. Mindketten tudják, hogy Mr. Grimsdale feladata a gondolkodás, Pitkiné a végrehajtás. Egyszer azonban rablótámadás éri az üzletet. Mr. Grimsdale, Pitkin javaslatára, a szájába rejti legdrágább kincsét, az aranyóráját. Amikor eldördül egy lövés, ijedtében lenyeli azt. Pitkin elkíséri a kórházba, s ott találkozik Lindyvel, a kicsi lánnyal, aki azóta nem mosolyog és nem beszél, amióta szülei egy repülőszerencsétlenségben meghaltak. Megbarátkozik a kislánnyal, ámde kétbalkezessége folytán zűrbe kerül és kitiltják a kórházból. Ő azonban nem adja fel, minden áron látni akarja a kislányt. Ez azonban mulatságok események sorát indítja el.